Matrace se denně opotřebovávají a ztrácejí kvalitu. Obecně se doporučuje vyměnit matraci každých 8 let, ale toto pravidlo není univerzální. Existují různé známky, které naznačují, že je čas na novou matraci.

Hygiena matrace a její životnost

Hygiena matrace a její životnost jsou úzce propojené. Denní absorpce prachu a částic kůže je běžná. I přes pravidelné čištění matrace ztrácí své hygienické vlastnosti. Hygiena je klíčová při rozhodování o výměně matrace, i když konstrukčně může být v pořádku. Antibakteriální výplň a pratelné potahy pomáhají, ale trvalou hygienu nezajistí. Výměna každých 8 až 10 let minimalizuje zdravotní rizika.

Jak zkontrolovat stav matrace: Pozor na proleženiny a plísně

  • Kvalita spánku a odpočinku: Všímejte si, jak se cítíte ráno. Bolesti zad a únava mohou být způsobeny proleželou matrací, která nedostatečně podporuje páteř.

  • Proleženiny a deformace: Za denního světla odstraňte prostěradlo a prohlédněte povrch matrace. Prohlubně a nerovnosti jsou signálem, že matrace již neposkytuje rovnoměrnou oporu.

  • Vrzání a neobvyklé zvuky: Vrzání nebo praskání při pohybu po matraci může indikovat opotřebení, zejména u pružinových matrací.

  • Zápach: Pokud matrace stále zapáchá i po čištění, je to známka, že překročila svou životnost.

  • Pružnost: Zatlačte na různé části matrace a sledujte, jak rychle se vrátí do původního tvaru. Ztráta elasticity značí potřebu výměny.

  • Plíseň: Odstraňte snímatelný obal a prohlédněte matraci. Černé tečky mohou být známkou plísní, které jsou zdravotním rizikem. Použití kvalitního roštu může předcházet vzniku plísní.

  • Fleky: Pokud matrace zůstane skvrnitá po vylití tekutiny, důkladně ji vyčistěte a nechte vyschnout. Použití chrániče matrace může předcházet podobným situacím.

Co se starou matrací?

Správná likvidace matrace je klíčová pro životní prostředí. Matrace by neměla být vyhozena do běžného odpadu. Najděte sběrný dvůr pro částečnou recyklaci nebo energetické zhodnocení. Více o likvidaci starých matrací se dozvíte v našem samostatném článku. Inspirujte se také, jak upcyklovat staré matrace a dát jim nový život.

Správná likvidace starých matrací je důležitá pro ochranu životního prostředí a udržitelný životní styl.